Je moest eens weten hoe vaak ik de uitspraak ‘ik heb een stok achter de deur nodig’, hoor en hoe vaak ik hem zelf gebruikt heb. Ik heb het wel vaker over hoe het zoeken naar snelle oplossingen ons blind maakt en deze uitspraak is vergelijkbaar. We geloven dan sneller in bullshit en maken domme keuzes als we denken dat alles fout gaat. Tijd om er iets aan te doen dus.

Letterlijk betekent het spreekwoord ‘een dreiging van negatieve gevolgen, als je nu geen actie onderneemt’.  Zo denken we ook vaak over onze fitness doelen, alleen zijn die negatieve gevolgen in onze hoofden vaak erger dan ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast werkt het focussen op de positieve gevolgen, véél beter, blijkt uit het Transtheoretical Model of Change” van Prochaska. Dus je inbeelden wat voor goeds het je allemaal gaat brengen, werkt beter dan jezelf bang maken of jezelf de put in praten. Tip nummer 1.

”QUOTE QUOTE QUOTE”

Die stok

Hoe ziet die stok er volgens jou uit? Is het een brulaap van een PT-er die je door de gym heen sleurt om je te slopen met een workout per week? Zeer intensief contact met je online coach? Iemand die alle zooi uit je handen slaat tijdens de boodschappen? Of is het antwoord op je vragen?

Het antwoord?

Die stok klinkt bij velen als een antwoord op al je problemen. Een stok die je zogenaamd tevreden houdt, motiveert en vooruitduwt. Aan al je verwachtingen voldoet op het juiste moment. Ik, als mede stok-achter-de-deur-zoeker, ga even heel eerlijk zijn: wat jij van die stok verwacht, is een illusie.

Een coach is geen stok

Ik ben fan van mensen die anderen om hulp vragen. Ik vind dat je áltijd van iemand kunt leren en raad het iedereen aan. Zoek voor een perfect match en wees daar kritisch in. Maar pas op, zodra jij een coach als een stok ziet, die je hierdoorheen sleept, zie je het verkeerd. Leun niet op je coach, maar léér van je coach. Leer juist op jezelf te leunen/vertrouwen, jezelf erdoorheen te slepen en maak er wat moois van met behulp van die coach.

 “Die stok is een afspraak met jezelf”

Als je het mij vraagt is de beste stok achter de deur een afspraak met jezelf. Kies ervoor om dit vóór jezelf te doen en herinner jezelf eraan wáárom je dit doet. Als jij zegt dat je 50 burpees, doe er dan 50. Als je zegt dat je 300 gram groente eet, eet dan 300 gram. Maak afspraken met jezelf en leer je eraan te houden.

Hoe ziet jouw stok achter de deur eruit?