Ik wilde deze blog al eerder schrijven, maar soms heeft het tijd nodig om concreet te worden. Nu heb ik alle inzichten en leerpunten van onze een half jaar business coaching en hele bewuste persoonlijke groei verzameld.

Persoonlijke ontwikkeling is al tijden een van mijn belangrijkste kernwaarden/focuspunten. De mogelijkheid om jezelf te verbeteren is een gevoel van vrijheid. En dat doe ik met behulp van podcasts, boeken en tijd inplannen om hier bewust mee bezig te zijn. Zeven jaar geleden had ik mijn eerste ‘coach’, een voedingsconsulente. Voor mijn belangrijkste doelen van toen: fitter worden en ook gezonder leren eten. Daarna volgden verschillende coaching trajecten bij coaches en programma’s. Allemaal rondom het thema ‘fit’.

business coaching

Vorig jaar had ik mijn eerste business coaching en daarna besloten Mark en ik samen coaching van Mark Daamen aan te gaan voor ons bedrijf De Social Media Coach. Met de gedachte dat het ook echt alleen voor het bedrijf was…

Ondernemen begint bij jezelf

Mijn eerste inzicht was meteen een belangrijke stap: ondernemen begint bij jezelf. Dus we begonnen met een persoonlijkheidstest om te kijken waar we van nature energie van krijgen. Daar kwam maar een klein verschil tussen Mark en mij uit: ik scoorde hoger in fact finder. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken. Hij niet. Hij is puur quick start: van nature gericht op ideeën.

Het inzicht zat hem niet per se in de uitslagen van de testen (was geen verrassing, eerder een bevestiging), maar in de manier van samenwerken en het bepalen van waar onze krachten liggen. En voor mij zat er ook heel veel ‘aha’ in het bepalen van welke taken bij ons passen. En welke niet.

Je hebt onzekerheid én zekerheid nodig

“Onzekerheid zorgt voor groei, want die pijn zorgt voor een behoefte om te verbeteren/veranderen”, aldus Mark op coachingsdag een. En dit is een nadenkertje hoor. Want we hebben het altijd over de negatieve kanten van onzekerheid. Dat het een rem is. We laten er ons ook vaak door verlammen. Een onderwerp wat ik al jaren onderzoek en online bespreek en veel herkenning in vindt. In dit traject leren we van onze onzekerheden en pijnpunten een springplank te maken. Om er gebruik van te maken. Leuk spel.

business coaching

Extreem duidelijke doelen

We hebben voor het eerst nagedacht wat we over 1, 3, 5 en 10 jaar willen bereiken. En dit vond ik tot nu toe het aller moeilijkste. Dit voelde als een ver van mijn bed show: ik was geen persoon die in jaarplannen nadacht. Nu moesten we aan de slag met extreem duidelijke doelen, die je in filmvorm voor kunt stellen. Blijkbaar zeggen ze niet voor niets: “If you don’t know where you’ll be in ten years, you are already doing it”.  En ik merk dat het richting geeft, keuzes makkelijker maakt en je ook een gevoel van constante groei geeft. Vooral in combinatie met de gedachte dat je na het stellen van deze doelen, altijd de ruimte hebt om bij te stellen.

Is het ook iets voor mij?

Nu krijg ik wekelijks vragen over hoe het is, zo’n business coach. Wat het doet. En of het ook iets voor hen is. Ik kan natuurlijk alleen vanuit mijn perspectief beschrijven. Ik heb een beetje een hekel aan het algemene “het is een stok achter de deur” antwoord, want dat is het voor mij absoluut niet. Zonder je eigen werk en eigen effort, gebeurt er alsnog niks. Sterker nog: zonder actie, zullen al die nieuwe inzichten je verlammen. Business coaching zorgt voor een versnelling extra. Het is een super persoonlijk en confronterend proces in ons geval. Het is een serie van keuzes.

Ik denk dat goede coaching nodig is om de snelheid aan te kunnen en daardoor met meer focus en prioriteit te leren je bedrijf en je leven (van je dromen) op te bouwen. Het is heel veel, maar in mijn geval is het ‘iets’ wat mijn visie superduidelijk maakt en het gevoel van slagen verduidelijkt.

Ons resultaat na zes maanden business coaching? 

Een, we hebben onze visie en persoonlijke missie heel duidelijk, dat maakt keuzes maken makkelijk en stappen maken ook. De route is uitgestippeld. Twee. We hebben een team gebouwd. Een projectmanager aangenomen. En zijn bezig om meer mensen op de juiste plekken te zetten. Grotere projecten voelen niet meer als onmogelijk. Delegeren is ons grootste focuspunt nu. Drie. Mark en ik werken beter samen. Onze structuur is duidelijker en taakverdeling vanzelfsprekend. Vier. Ons bedrijf groeit. Omzetdoelen worden gehaald en dus verlegd. Vijf. We hebben tijd over, die we gaan inzetten om te groeien. Nieuwe diensten, verbeteren, producten en nog meer keuzes.

business coaching

Ik kan niet zeggen of het iets voor jou is. Of het nu het moment is om zo’n proces aan te gaan. Ik wil vooral duidelijk maken dat het jouw werk blijft. Geen coach gaat het voor je doen of kan het je geven. Het is gewoon heel slim om van anderen te leren die hetzelfde hebben gedaan wat jij wilt doen.

Ps. ik deel alles over onze coachingscalls op Instagram. Dus volg mij en Mark daar: @ingerVierhout en @markwesthovens. Business coach @markdaamen.nl is ook heel actief.