Ik ken het, je werk is zo leuk dat op vakantie gaan onmogelijk lijkt. Maar toch klinkt echt vakantie houden als muziek in de oren. Als je ook zo bent, heb ik een paar tips voor je om echt los te komen van je werk en als een ander mens terug te komen.

  1. Werk de eerste dagen

En daarmee bedoel ik niet hele dagen. Maar maak een beslissing om bijvoorbeeld de eerste drie dagen nog wat werk op te pakken en bereikbaar te zijn. Wij werkten de eerste twee weken en dat stelde mij vooraf heel erg gerust.

  1. Wees zo efficiënt mogelijk

Geef jezelf maximaal twee uur per dag in die eerste dagen. En kies bijvoorbeeld voor een vast moment op die dagen. Dan kun je ook meteen rekening houden met het eventuele tijdsverschil.

  1. Stress vrij: snelle keuzes.

In mijn geval kunnen keuzes soms de meeste stress veroorzaken. Dus ik had deze keer de regel: snelle keuzes. Wat is mijn eerste ingeving? Ja of nee. Snelle keuzes. Ik denk trouwens dat dit iets is wat je ook na je vakantie mee kunt nemen.

  1. Neem geen of weinig verplichtingen mee (deadlines, afspraken, etc)

In ieder geval geen verplichtingen die je echt bezighouden. Dikke deadlines, belangrijke calls, zorg dat je dat hebt afgehandeld voor je vakantie.

  1. Communiceer je vakantie duidelijk

Maak een duidelijke briefing voor je klanten. Wat kunnen ze verwachten? Wanneer ben je bereikbaar? Zorg dat dat heel duidelijk is om misverstanden te voorkomen.

  1. Neem daarna echt vakantie

Als in echt vakantie. Laptop dicht en doe alleen nog dingen die je leuk vindt. Echt vakantie betekent ook:

  1. Geen mail

Schuif je mail app naar de laatste pagina op je telefoon, zodat je er niet continu mee geconfronteerd wordt. Open geen mail, lees geen mail en reageer op geen mail. Schakel desnoods een (tijdelijke) assistent in die de mail filtert en zo wereldrampen voorkomt.

  1. Geen gesprekken over werk

Je bent vast en zeker gewend om heel veel over je werk te praten. Ik ook. Maar als je een keer echt los wilt komen van je werk, zijn deze gesprekken ook verboden. Geleerd van Taco Oosterkamp trouwens. Betrap jezelf op deze gesprekken en kap ze af. Spreek het af met je mede vakantiegangers.

  1. Bewaar de ideeën

Zodra er meer ruimte in je hoofd ontstaat, ga je ideeën krijgen. En die ideeën zullen ook heel waardevol zijn. Mijn tip? Maak ideeën lijstjes per relevant onderwerp en/of klant in je telefoon en schrijf daar alle ideeën apart in op. Snel uit je hoofd en allemaal op een plek, zodat je er later op terug kunt komen.

  1. Besef je dit

Als jij de drijvende kracht bent in je onderneming of team, dan moet je ervoor zorgen dat je op top niveau kunt blijven presteren. En de enige manier om dat te kunnen doen is om af en toe afstand te nemen van je werk. Tenminste dat heb ik de afgelopen vier weken gemerkt in Bali en Lombok.

Wil je meer weten over onze trip naar Indonesië? Lees dan mijn blog op Meetings in the Sun. Vaker tips ontvangen? Kom dan regelmatig terug, want ik ga vanaf nu veel meer delen op yougogirldingen.nl. En als je dan toch aan het inpakken bent, lees meteen even welke boeken je mee moet nemen.