Ik hoop dat heel Instagram Gudrun Hespel kent of vanaf nu leert kennen, want this girl is going places. Ik volg Gudrun al drie jaar denk ik en een tijdje terug was ik op haar boekpresentatie. Ze blijft me verbazen. Ze studeerde af, schreef een boek, creëert inspirerende content én start nu op haar eigen locatie. Ik vond het tijd voor een Ingerview.

Vertel me meer over jou. Je hebt een boek uitgebracht, bent een onwijs mooie onderneming gestart, nog niet heel lang geleden afgestudeerd als psychologe en nu ben je weer met een enorme start bezig. Vertel ons alles.

Gudrun: “Er zijn inderdaad in het laatste jaar enorm veel dingen voor mij veranderd. In februari 2018 studeerde ik af als psychologe. Op 26-jarige leeftijd, wat niet bepaald jong is om af te studeren. Voor mijn studies psychologie heb ik namelijk eerst nog 4 jaar geneeskunde gestudeerd. Het heeft helaas 4 jaar geduurd voor ik besefte dat ik helemaal geen geneeskunde wilde studeren, maar dat gewoon deed omdat dat van me verwacht werd. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om te veranderen.

Tijdens mijn studies psychologie ben ik dan ook begonnen met een blog over een gezonde levensstijl en die hobby is dus ook helemaal uit de hand gelopen, waardoor het nu ook een groot deel van mijn werk is.

In april van dit jaar bracht ik dan ook mijn eigen boek uit en nu ben ik bezig met het opstarten van mijn eigen zaak. Een praktijk met groepslessen zoals yoga, pilates, bootcamps, mindfulness, een diëtiste, massage, body stress release, psychologische begeleiding, food workshops,… Eigenlijk de zaak waar ik altijd al van gedroomd heb, op een prachtige locatie middenin het groen.”

Wat betekenen doelen voor jou? Hoe ga je daarmee om?

“Doelen voor mij zijn concrete dingen waar ik naartoe wil werken. Momenteel gaat dat om de opstart van mijn zaak: ik wil bijvoorbeeld tegen een bepaalde datum de website af hebben, tegen een andere datum de promotieflyers uitdelen, ik wil zoveel omzet hebben in maand 1,… Het gaat allemaal om echt concrete dingen waar ik mij op deze moment mee bezig houd. Vroeger was ik daar super nonchalant in: een agenda had ik niet, doelen had ik niet echt, ik deed gewoon maar wat. Nu ik voel ik dat ik, omdat ik echt mijn passie heb gevonden, veel minder moeite heb met doelen stellen en me daar ook achter zetten. Als ik iets echt echt graag wil dan lukt het me om me aan bepaalde planning of doelen te houden en er alles aan te doen om te doen slagen.”

En dromen, is dat iets anders voor jou? Hoe zie je dat?

“Dromen is minder concreet voor mij. Mijn droom was bijvoorbeeld om “ooit” een eigen zaak te hebben. Waar, wanneer, hoe,… daar had ik allemaal geen idee van. Dromen gaat over het grotere deel, doelen gaat bij mij meer over concrete stappen die ik kan zetten om die droom waar te maken, wat ik momenteel dus ook echt aan het doen ben.

Wat ik altijd merk aan mensen die grote dingen doen, is hoe inspirerend ik ze vind. Hoe ik er tegenop kijk. Heb je, tijdens alles wat je doet, door hoeveel impact dat heeft op anderen?

Neen, eigenlijk helemaal niet. Ik vind het echt nog altijd raar als mensen naar mij opkijken, ik krijg inderdaad wel vaak lieve berichtjes van mensen, maar ik voel mezelf ook vaak best onzeker en dan vind ik het soms raar als mensen naar mij opkijken. Dan denk ik echt van huh, ik??”

 Wat is je valkuil? Waar loop je vaak tegenaan?

“Perfectionisme. Ik ben nogal perfectionistisch ingesteld en wil alles perfect kunnen doen, waardoor ik soms echt ermee kan zitten als iets niet perfect is zoals ik het in mijn hoofd had. Soms is het een gave want ik ga geen half afgewerkt werk leveren, maar soms dwingt het mezelf soms om mezelf iets te ver te pushen en daar moet ik wel voor opletten.

Ook vind ik het soms moeilijk om grenzen te stellen tussen werk en privé. Als je gewoon werk hebt ga je er naartoe, werk je en kan je de deur dichtdoen en naar huis gaan. Als je zelf ondernemer bent moet je zelf die grens trekken en het werk is eigenlijk nooit af, waardoor het moeilijk is om rust te nemen soms als je weet dat er nog zoveel is dat je kan doen.

Op tijd rust nemen en stoppen met werken is denk ik ook iets waar ik waakzaam voor moet zijn.”

Mijn grootste struggle? Dat ik alles zo goed wil doen denk ik. Ik ben niet snel tevreden en leg de lat heel hoog, soms een beetje te hoog, waardoor het ten koste gaat van mezelf, dat is ook niet de bedoeling.

Ik moest huilen tijdens je boekpresentatie. Je speech over de rol van je moeder in je proces was zo mooi. Hoe speelt jouw omgeving een rol in jouw doelen en dromen?

“Mijn moeder is eigenlijk degene die het pand waar ik nu mijn zaak ga opstarten heeft gevonden, ik was zelf eigenlijk helemaal niet op zoek omdat ik dacht “ik kan dit helemaal nu nog niet”. Maar op de dag van mijn boeklancering vertelde een klant van mijn mama dat ze haar huis met praktijk etc verkocht met veel pijn in het hart. Mijn mama wist dat het al altijd mijn droom was een eigen praktijk te hebben en heeft meteen om wat foto’s gevraagd, waarop ze zelf eigenlijk meteen verliefd was op het huis. Ik kreeg dus een uur voor mijn boeklancering ineens een bericht: gudrun, we gaan morgen naar een huis zien voor jou. Ik heb natuurlijk geantwoord: “mama, ik heb geen geld, ik kan da ni betalen”, waarop ze zei: “je moet écht écht gaan zien, geef het een kans, we zien wel wat mogelijk is”.

Ik ben de dag nadien gaan kijken en was zelf ook meteen verliefd… Maar het financiële plaatje rond krijgen was geen lachertje. Plan A om een lening te krijgen is niet gelukt, plan B ook niet, uiteindelijk is het plan C geworden en hebben we na heel veel tijd en moeite de bank overtuigd gekregen om een starter als mij zoveel geld te lenen. Dat liep absoluut niet van een leien dakje en ik heb àlles uit de kast moeten halen om dat mogelijk te maken, maar mijn familie en vrienden hebben me in dit verhaal wel enorm hard gesteund. Mijn mama komt zelf ook in mijn praktijk werken, dus dat is ook héél fijn en ik weet dat ik mensen heb om op terug te vallen als het moeilijk gaat. Ik denk niet dat ik dit ooit had gedurfd als ik al die steun niet had, want ik vind het zelf soms echt nog altijd behoorlijk eng.”

Wat is jouw persoonlijke missie?

“Ik wil mensen kunnen helpen om zich beter in hun vel te voelen, of dat nu is met psychologische begeleiding, sporten, gezonde voeding, yoga, mindfulness,… dat maakt niet uit. Ik wil luisteren naar wat iemand écht nodig heeft en daar mee aan de slag gaan. Ik wil mensen eigenlijk hun me-time moment gunnen in mijn zaak, weg van alle drukte, weg van alle stress. De groene omgeving en rust helpt daar alleen maar bij.

Ook wil ik meisjes met een eetstoornis of een complexe band met eten een plek geven waar ze terecht kunnen, zonder oordeel, zonder teveel het gevoel te hebben van een medische instelling. Een plek waar ze zichzelf mogen zijn en waar er echt geluisterd wordt naar wat ze nodig hebben. Een veilige haven om zichzelf terug te vinden.”

Heel mooi Gudrun. Als je een ding mocht zeggen tegen iemand die twijfelt over de haalbaarheid van haar doelen, wat is het?

“Niet twijfelen, maar doen. Echt, een jaar geleden had ik amper geld op mijn rekening, heb ik in één weekend mijn nieuwe macbook om zeep geholpen door erover te morsen en ben ik met mijn auto gecrasht, waardoor mijn hele spaarrekening ineens geplunderd werd. Ik vond geen werk, ik wist niet wat ik met mezelf moest aanvangen, maar ik heb doorgezet, uiteindelijk 3 jobs gevonden die ik tegelijk combineerde samen met mijn eigen online coaching en blog en een boek geschreven en op 8 maanden tijd heb ik 10.000 euro bijeen gespaard. Als je iets écht wilt en er hard voor werkt, dan gaat het je ook lukken. Je moet gewoon je verstand gebruiken, veel moeite er in steken en niet denken dat alles zomaar vanzelf zal gaan.

Ook nu heb ik vaak nog schrik dat het me niet zal lukken, maar ik heb nu wel echt zoiets van als ik het niet probeer ga ik het nooit weten… Probeer je ‘wat als’ vragen om te draaien naar het positieve: in plaats van heel de tijd te denken “wat als het niet lukt”, probeer het om te draaien naar “wat als het wel lukt?” daarmee ga je veel verder komen in het leven.

Je moet voor jezelf ook heel duidelijk hebben wat je wil, je kan niet alles tegelijk. Zo heb ik bijvoorbeeld ook de droom ooit een marathon te lopen of verre reizen te maken, maar die dromen heb ik even opgeborgen op de moment dat ik wist dat ik mijn eigen zaak zou opstarten. Je kan niet àlles tegelijk en moet ergens ook prioriteiten stellen.”

Enne, you go girl! Gewoon doen.

Steun Gudrun’s missie

Gudrun is druk bezig met het creëren van een plek op de wereld waar je aan jezelf kunt werken en waar je tot rust kunt komen en je kunt haar steunen. Om hulp vragen is al heel knap, Gudrun doet het op haar manier. “Ik wil gewoon voor mijn geld werken. Maar gelukkig kwam mijn beste vriendin met een oplossing: crowdfunding, maar in ruil voor donaties iets terug geven. Zo krijg ik toch nu al wat binnen nog voor de zaak open is en kan ik hier later iets voor terug geven.”  Ga naar deze link en kijk wat je kunt doen.